MIRA je vinařství ve vinařství. Projekt běžící souběžně s Milanem Nestarcem ve Velkých Bílovicích, na Moravě, v České Republice.
MIRA je ale hlavně Mira. Mirka Nestarcová. Hlavní hybná síla. Původně baletka a tanečnice vnáší do celé věci daleko volnější přístup, až umělecký. Bez zatížení dogmaty, s otevřenou myslí a neutuchající positivitou.
Vína, jsou tvořena tak, jak je máme rádi a jak je chceme pít. A co je zásadní, MIRA je společná věc Mirky a Milana. A dalších kolegů v týmu, samozřejmě. Společně pečujeme o vinice i o vína. Bez toho by to nikdy nešlo.
Mira i Milan tvoří vína na stejném místě, ale každý po svém. MIRA je jednoodrůdová. Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir a Cabernet Franc. Pochází ze dvou vesnic. Velké Bílovice a Moravský Žižkov A ze tří půd. Spraš, jíl a písek.
MIRA je vedena volně. Většina vinic je pěstována bez řezu, či systémem minimálního řezu. U vinic s řezem není prováděn krácení růstového vrcholu. Snažíme se révě dát co největší prostor a to doslova. Nechceme ji dávat tvar a získávat stejně tvarovaná, hranatá vína.
Díky volnému systému pěstování, získáváme hrozny, které jsou menší a mají malé bobule. To znamená jiný poměr moštu ke slupce a jinou strukturu moštu. Lepší. Samozřejmostí jsou organicky vedené vinice, včetně certifikace.
Víno se dotváří ve dřevě a v betonu. Tyto dvě prastaré matérie používáme pro kvašení a zrání vín. Spontánně. Vína jsou prosty enologických výdobytek a technologické postupy jsou velmi chudé.
Organické pěstování, spojené s prvky biodynamiky, regenerativního zemědělství, minimalismu a holistického myšlení. Od začátku, jsem si řekli, že budeme k půdě, hroznu a vínu přistupovat individuálně. Vína se můžou částečně měnit dle ročníku, protože se k nim snažíme přistoupit vždy co nejlépe v závislosti na průběh vegetace. Proměna je součásti hry.
Mira jsou sny.